Idé

Idén är att erbjuda Bagis-borna, liksom boende och företagare i närområden, bröd, pendlarfrukost, fika och enkla luncher som är lokalt och hållbart producerat. Allt som går att äta på Lilla Bagis har vi gjort själva, från grunden, i vårt lilla bageri och kök på plats.

Lilla Bagis ska också vara en skön mötesplats för många olika sorters människor och ett ställe som Bagis-borna är stolta över!

En del kvalitativa och näringsrika ingredienser som används i vår produktion finns också att köpa i fina förpackningar, både på nätet och i butik. När det gäller råvaror föredrar vi ekologiskt såklart men också:

  • Rå framför bearbetad
  • Kulturspannmål framför moderna sorter
  • Lokalt producerat framför långväga och importerat

Det blir kanske inte alla rätt alltid, men ofta ändå.

Bröd

Brödet på Lilla Bagis innehåller bara mjöl, vatten och salt. Ibland frön, nötter och frukt – men inga tillsatser. Bröden doftar av sädesslagen.

Allt bröd är handbakat, gjort på surdeg med enbart med ekologiskt odlade spannmål. Antingen på eller nära familjen Perssons lantbruk på Närkeslätten genom Råberga Ekoprodukter eller genom Warbro Kvarn som är ett familjeföretag med odlingar i Sörmland, grundat av familjen Björklund.

Att baka med surdeg är att använda sig av en annan jäsningsprocess än när man bakar med jäst. Den naturliga och långsamma jäsningen ger både ett godare och ett mer näringsrikt bröd som dessutom kan vara lättare för magen att smälta. Det håller sig också fint i 3-4 dagar.

Att brödet är nyttigare beror på att fytinsyran bryts ned under jäsningen, vilket gör att kroppen kan absorbera mer av brödets näringsämnen. Det handlar om både mineraler, vitaminer, proteiner och de goda bakterierna.

Bra bröd börjar på åkrarna och såsom vi ser det är riktigt bröd en nyckel till ett hållbart jordbruk. Genom att använda kulturspannmål i bageriet stöder vi några av de mjölnare och bönder som bidrar till att kulturspannmålen finns kvar och numer stärker sin plats på marknaden.

Hållbarhet

Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet är nära sammankopplade och stärker både varandra, företaget och samhället i stort. Här är något av det vi gör:

  • Våra ingredienser är lokalt producerade eller inköpta av lokal leverantör. Vi väljer produkter utifrån  säsong och jobbar med förädling så att de kan användas under en större del av året. Tänk inlagd gurka, syrad kål samt torkade örter och blomblad!
  • Vi ser gärna att du som kund din kaffe i egen termosmugg och din hämtmat i egen flergångslåda. Makelaturpapper används till både bakat bröd och till färdiga mackor för att minska mängden förpackningar med större miljöpåverkan.
  • I brödproduktionen använder vi ingen jäst alls vilket ger en längre hållbarhet. Det minskar mängden bröd som möglar och kastas. Även analys och smart förvaring i produktionsprocessen hjälper oss att minska risken för överproduktion och därmed matsvinn.
  • Återvinning av förpackningar som vi använder och säljer i kaféet.
  • Successivt byts kylar och frysar till restaurangklass i stället för hushållsvarianter, vilket innebär färre skåp och minskad energiförbrukning – samt ökad effektivitet i produktion och lager.
  • Tillsvidareanställningar så långt som möjligt och schyssta villkor genom kollektivavtalet mellan Visita och Hotell- och restaurangfacket, HRF.
  • Vi är en kontantfri butik. Framförallt för din och vår trygghet, men även för hygien och snabbhets skull.

 

Lilla Bagis ägs av Bagisborna Carin Blomberg Forest och Jacques Forest i Canadian Forest AB.